Pleje og pasning af Barnevelderen

Barnevelderen som hobby

Vælger man dyr som hobby, må man gøre sig klart, at man får at gøre med levende væsener. I dette tilfælde med dyr, der ikke selv kan hente den føde, de har brug for og som de har krav på at få. Derfor bør dette naturligvis tages meget nøje med i overvejelsen, selvom fjerkræ ikke stiller de helt store krav, blot de får deres daglige pleje. 
Dyrene kan heller ikke selv gøre rent i den "bolig", som vi stiller til deres rådighed, og derfor er det også helt nødvendigt, at disse ting er iorden: Huset rent, trugene rengjorte og med appetitligt foder. Alle kan passe høns, men naturligvis kræver det en vis omtanke og ikke blot fodre kritikløst. Dette er både for dyrt og uhensigtsmæssigt overfor dyrene, der skal have godt vitaminrigt og alsidigt foder, der kan købes færdigblandet til alle stadier af opdrætningen. 
Kyllingefoder-voksefoder til kyllinger der er blevet fjersatte-almindeligt hønsefoder(til æglægning) og som tilskud kornfoderet. Her må man blande de forskellige korsorter som hvede, byg, havre og i ventertiden også majs.
Den daglige kost kan altid suppleres med lidt fra husholdningen, hvor der hver dag kasseres noget, og dette er tilberedt på den rette måde-er en lækkerbisken for hønsene. Høns kan også blive trætte af for ensartet kost dag ud og dag ind.
Rådet er derfor, foder med omtanke og få oplysning, der hvor man evt. køber dyrene, den dag man beslutter sig for at starte med et hønsehold-stort eller lille. En ting er sikkert-der må aldrig mangle rent drikkevand i rene trug!
Er der problemer kan du altid få råd fra Barnevelderklubben.

Kyllingerne kommer

Udrugning ved Høne
Den sjoveste form for udrugning af kyllinger sker med en skrukhøne og det kræver kun at du er omhyggelig med redeplads og foder. En høne bliver ofte rugelysten(skruk) efter, at den har lagt et vist antal æg. Antallet varierer fra race til race. I regelen er de såkaldte tunge racer de bedste rugere og kyllingefører. En høne ruger gerne på 12-14 æg, og alle hønseracer ruger normalt 21 dage, hvorefter kyllingerne klækker af de befrugtede æg. Alle høns kan ruge hvis de bliver skruk-både de store høne og de mindste dværghøns kan ruge kyllinger ud og være kyllingefører.

Pladsen til kyllinger
Bør være rent,trækfrit rum med et godt lag skarpt, tørt sand og med en rumtemperatur på 15-18 grader samt frisk luft, der ikke må blive for tør.
Der må ikke være fugtigt i kyllingerummet, sand og anden strøelse skal være tørt, ellers bliver underlaget for kyllingerne hurtigt surt.

Kyllingemødre
Bruges hønen,der har udruget kyllingerne som kyllingefører, er der som regel ingen problemer. Hun er omhyggelig med sine kyllinger, lærer dem hurtigt at spise og varmer dem når de har behov for det. Ikke mindst i starten er dette meget vigtigt.
Er der udruget kunstigt, hvilket vil sige i rugemaskine, må der en kunstig kyllingemoder til. En kyllingemoder kan bestå af en god stor kasse med en varmepære(elstein) i en passende højde, så varmen spredes ud i hele kassen. Der skal være en temperatur under pæren på 32-34 grader.
I kassen anbringes der kun sand i et godt lag. Lige udenfor varmekassen anbringes fodertrug og vandtrug, så kyllingerne skal ud af kassen for at spise. Man lærer i starten kyllingerne at spise ved at kradse let i sandet og fodertruget med en finger. Små bankelyde er noget som minder kyllingerne om skrukhønens adfærd, og er en lyd de genkender, når de skal lære at spise. Det er morsomt at se, hvor hurtigt de lærer, hvad denne lyd betyder.
Det er altid fornuftigt at rådføre sig med, og bede om råd ved den opdrætter du købte æg eller kyllinger fra.

| Svar

Nyeste kommentarer

18.05 | 05:32

Hej Birgitte,
Prøv at høre Karl Bruun Nielsen. Hans mail står nederst når du klikker på bestyrelses medlem. Hans er en af vores suppleanter.
Mvh
Arno

13.05 | 08:16

Hej jeg har en skruk høne og søger daggamle kyllinger eller rugeæg tæt på klækning. Kan nogen hjælpe mig . Helst tæt på Værløse

02.05 | 09:28

Jeg er vendt tilbage til denne side flere gange, når jeg har skullet forklare, hvad der sker inde i ægget. Tak for en dejlig side!