Spiret korn

Et godt supplement til foderet om vinteren

Januar 2008
Nu er vinteren over os og jeg faldt derfor over en artikel som er trykt i et tidligere medlemsblad, og som omhandler spiret korn.
Der er jo ikke meget grønt at finde for vores høns i haven pt., og derudover skal de jo gå under net(ophævet feb. 08), hvilket hindrer den naturlige søgen efter de sidste græsstrå/ukrudt og insekter. Derfor er det godt lige nu at tænke på hvordan vi kan supplere hønsenes kost med noget sundt , nærende og vitaminrigt som eksempelvis spiret korn. Her er artiklen så igen. 
                                                                    Mimi Trædmark

Opblødt og spiret korn og frø

Alle de gængse korn/frøarter der er i handelen, kan bruges i opblødt eller spiret tilstand. Man kan med spiring selv skabe et meget næringsrigt foder. Ved at fodre med opblødt og spiret korn og frø nærmer man sig de naturlige forhold, hvor korn/frø også fortæres på forskellige modningsstadier.
Spiret korn/frø indeholder en hel del flere let optagelige næringsstoffer end det tørre foder. Spireprocessen sætter gang i omdannelsen af stivelse i kornet/frøet, samtidig frigøres forskellige aminosyrer, hormoner og vitaminer.Kimen i spiret korn/frø indeholder en meget større mængde proteiner og fedtstoffer i forhold til det tørre korn, særligt i starten af spireperioden.

Det skal nævnes at spiret hvede har et stort indhold af E-vitamin som er vigtig for reproduktionen, så giv avlsdyrene en håndfuld hver dag, det vil de takke for senere ved en bedre befrugtning. 
Bælgplantefrø er frø af ært, bønner og eks. kløver eller lucerne. De indeholder i modsætning til andre frøarter, proteintyper som ellers kun findes i animalsk foder. Spiring kan gøres på mange måder, jeg gjorde det at jeg gik til købmanden og tiggede nogle plastikbøtter med låg. Sådan nogle der er løs slik i og som han normalt smider væk. Man borer en del små huller i bunden af beholderen, i låget borer man 5-10 huller med et 10 mm bor. Siderne bores ligeledes en række huller til luftindtag. En plastbeholder uden huller anvendes som bund og må være hullet. Start med at lægge kornet/frøet i blød i vand 8-10 timer et varmt og mørkt sted i en beholder uden huller. Pas på at de ikke ligger for længe da mange frø/kornarter udskiller et spirehæmmende hormon.

Efter iblødsætningen skylles det grundigt i en si og drypper af. Kornet/frøet hældes i bøtterne med huller og den lukkede bund sørger for at det ikke tørrer ud. Igen sættes det varmt og mørkt til dagen efter hvor det er klar til servering. Man kan med fordel spire en større mængde som kan holde sig i køleskabet i 4-5 dage men det skal skylles hver dag for at holde sig frisk. Der kan gå svamp i det spirede korn hvilket kan forhindres ved at man tilsætter lidt alm. eddike til vandet eller man kan tilsætte mililiter saltsyre pr. liter vand ved iblødsætningen.

Mine erfaringer med spiret korn og frø

Jeg giver også mine høns spiret korn eller frø om vinteren, og har derfor også gjort mig nogle erfaringer som jeg gerne vil dele med andre. Det startede med at jeg havde nogle rester af mungbønner/kikærter og lucernefrø i mit køkkenskab som var blevet for gamle, og derfor stod til udsmidning. Så slog det mig at det måtte være ligeså sundt for hønsene at spise spirer, som det er for os mennesker så jeg hældte det hele i en skål til spiring.  Og de ååååååådd "mums" af de friske spirer, for det var vinter og ikke meget grønt at se i kilometers afstand. Først senere læste jeg om spiret korn til høns. Her i huset skal det være så nemt som muligt, hvis resultatet ellers er det samme, så jeg har ikke speciallavet beholdere til at lave spirer i, selvom ideen er rigtig god. Jeg snupper den største skål i køkkenet, hælder vand over kornet/frøene og lader dem stå til næste dag på køkkenbordet. Om morgenen tager jeg en stor si og hælder det over i, skyller og sætter sien oveni den tomme skål med et grydelåg over, eller et låg som følger med sien med huller i. Næste morgen er spirerne så klar, og jeg sætter det hele efter skylning i mit spisekammer,hvor jeg har plads til sådan en stor skål, og hvor der er køleskabskoldt om vinteren.
Man skal ligesom skrevet ovenfor være meget opmærksom på råd eller svamp i spirerne, som kan være det rene gift for hønsene. Derfor opbevar koldt efter endt spiring, pas på at der ikke står vand i bunden, brug si eller hullet beholder og smid dem ud efter højest 5 dage. Hvis du er i tvivl: smag på dem og lugt til dem. Jeg har aldrig oplevet at have problemer med råd/svamp i spiringen om vinteren, men om sommeren kan det være et problem.
Jeg har prøvet at spire hvede, havre,mungbønner, lucernefrø, kikærter,solsikkekerner, blackeyebønner,ris med skal,  kidneybønner og brune bønner til mine høns. Næsten alle er velegnet/vellidt som hønsemad. Kikærterne må ikke blive for store under spiringen så æder de dem ikke-højest spire 2 døgn. Det samme gælder de brune bønner som jeg tror de simpelthen synes er for store. Ris kan kun spire hvis de er med skal og det samme gælder for solsikkekerner oa.  Især er havre meget sund når den er spiret og meget lettere fordøjelig for hønen end i tør tilstand. Jeg har syntes det var for dyrt at købe de små poser frø hos købmanden men det afhænger nok også af hvor store portioner/hvor mange høns man har. Jeg har købt det meste hos en stor grøntbutik. De har alle slags og er meget rimelige i pris. Lucernefrø er meget sundt men lidt dyrere end de øvrige. Kornet er det billigste at spire og det køber jeg jo hos den lokale foderstof. Mungbønner er nok den der opnår højest score i smag hvis i spørger mine høns.

Mimi Trædmark

| Svar

Nyeste kommentarer

18.05 | 05:32

Hej Birgitte,
Prøv at høre Karl Bruun Nielsen. Hans mail står nederst når du klikker på bestyrelses medlem. Hans er en af vores suppleanter.
Mvh
Arno

13.05 | 08:16

Hej jeg har en skruk høne og søger daggamle kyllinger eller rugeæg tæt på klækning. Kan nogen hjælpe mig . Helst tæt på Værløse

02.05 | 09:28

Jeg er vendt tilbage til denne side flere gange, når jeg har skullet forklare, hvad der sker inde i ægget. Tak for en dejlig side!