Fra æg til kylling

Et æg indeholder alt hvad der skal til for at producere en kylling undtaget ilt. Skallen er lavet så viseligt at den er gennemhullet som en si, og igennem disse huller kan ilten trænge igennem skallen udefra og kultveilten gennem indefra. Lige under skallen bliver ilten opfanget af en hinde, der er forsynet med meget små blodkar, som igen forsyner navlestrengen med blod. I den runde ende af ægget er der under skallen en luftblære. Det er størrelsen på denne som viser om rugningen forløber som den skal.

Allerede efter et ½ døgns rugning kan man se kimpletten. der udvikler sig til en barnevelderkylling.

Efter 3 døgn er der dannet et meget fint spind af blodårer på hele blommens overflade. Det er gennem disse blodårer næringen transporteres til det lille kyllingefoster inde i æggeblommen.

1 uge senere altså efter 10 dages rugning er kropsdelene dannet. Undtaget vingerne, de bliver først færdigdannet efter klækningen.  

En uge til klækningen. Kyllingen fylder nu næsten hele ægget. Der er dannet dun og der er ikke meget næring tilbage i blommen.

På 21 døgn starter klækningen, alt efter hvor omhyggelig man har været med temperaturen i rugemaskinen.

Det kan tage op til 24 timer, fra der går hul på ægget og til kyllingen kommer ud.

Pyha endelig ude. Så kan man godt være lidt udmattet.
 

Og her er vi så-dejlige dunede barnevelderkyllinger.
 

Hvad sagde jeg, en stor flot barnevelderhane til udstilling. Og de andre har ikke en chance.

Bente Gaarde Knudsen 02.05.2019 09:28

Jeg er vendt tilbage til denne side flere gange, når jeg har skullet forklare, hvad der sker inde i ægget. Tak for en dejlig side!

| Svar

Nyeste kommentarer

18.05 | 05:32

Hej Birgitte,
Prøv at høre Karl Bruun Nielsen. Hans mail står nederst når du klikker på bestyrelses medlem. Hans er en af vores suppleanter.
Mvh
Arno

13.05 | 08:16

Hej jeg har en skruk høne og søger daggamle kyllinger eller rugeæg tæt på klækning. Kan nogen hjælpe mig . Helst tæt på Værløse

02.05 | 09:28

Jeg er vendt tilbage til denne side flere gange, når jeg har skullet forklare, hvad der sker inde i ægget. Tak for en dejlig side!