Jeg giver også mine høns spiret korn eller frø om vinteren, og har derfor også gjort mig nogle erfaringer som jeg gerne vil dele med andre. Det startede med at jeg havde nogle rester af mungbønner/kikærter og lucernefrø i mit køkkenskab som var blevet for gamle, og derfor stod til udsmidning. Så slog det mig at det måtte være ligeså sundt for hønsene at spise spirer, som det er for os mennesker så jeg hældte det hele i en skål til spiring. Og de ååååååådd "mums" af de friske spirer, for det var vinter og ikke meget grønt at se i kilometers afstand. Først senere læste jeg om spiret korn til høns. Her i huset skal det være så nemt som muligt, hvis resultatet ellers er det samme, så jeg har ikke speciallavet beholdere til at lave spirer i, selvom ideen er rigtig god. Jeg snupper den største skål i køkkenet, hælder vand over kornet/frøene og lader dem stå til næste dag på køkkenbordet. Om morgenen tager jeg en stor si og hælder det over i, skyller og sætter sien oveni den tomme skål med et grydelåg over, eller et låg som følger med sien med huller i. Næste morgen er spirerne så klar, og jeg sætter det hele efter skylning i mit spisekammer,hvor jeg har plads til sådan en stor skål, og hvor der er køleskabskoldt om vinteren.
Man skal ligesom skrevet ovenfor være meget opmærksom på råd eller svamp i spirerne, som kan være det rene gift for hønsene. Derfor opbevar koldt efter endt spiring, pas på at der ikke står vand i bunden, brug si eller hullet beholder og smid dem ud efter højest 5 dage. Hvis du er i tvivl: smag på dem og lugt til dem. Jeg har aldrig oplevet at have problemer med råd/svamp i spiringen om vinteren, men om sommeren kan det være et problem.
Jeg har prøvet at spire hvede, havre,mungbønner, lucernefrø, kikærter,solsikkekerner, blackeyebønner,ris med skal, kidneybønner og brune bønner til mine høns. Næsten alle er velegnet/vellidt som hønsemad. Kikærterne må ikke blive for store under spiringen så æder de dem ikke-højest spire 2 døgn. Det samme gælder de brune bønner som jeg tror de simpelthen synes er for store. Ris kan kun spire hvis de er med skal og det samme gælder for solsikkekerner oa. Især er havre meget sund når den er spiret og meget lettere fordøjelig for hønen end i tør tilstand. Jeg har syntes det var for dyrt at købe de små poser frø hos købmanden men det afhænger nok også af hvor store portioner/hvor mange høns man har. Jeg har købt det meste hos en stor grøntbutik. De har alle slags og er meget rimelige i pris. Lucernefrø er meget sundt men lidt dyrere end de øvrige. Kornet er det billigste at spire og det køber jeg jo hos den lokale foderstof. Mungbønner er nok den der opnår højest score i smag hvis i spørger mine høns.
Mimi Trædmark