Kønsbestemmelse af Barnevelderkyllinger

Hønekyllingerne har fået fjer på både skuldre og vinger, mens hanekyllingen (øverst til venstre) kun har fået sparsomme fjer på vingerne

Kønsbestemmelse af kyllinger kan være svært… Og dette er især sandt, når det drejer sig om Barnevelder kyllinger.

 

Barnevelder kyllinger er ikke kønsvisende. Så den eneste sikre måde at kønsbestemme dem på, er at vente indtil de er vokset sig store nok, til at de forskellige kønsvisende karakteristika begynder at kunne ses.

 

Jeg vil gå så langt som at sige det er næsten umuligt at kønsbestemme kyllingerne nøjagtigt før de er mellem 12 og 16 uger gamle.

 

Der findes dog metoder som kan give dig et fingerpeg om kønnet på dine Barneveldere.

 

I samtlige af disse metoder, skal du observere udviklingen af kyllingerne nøje.

 

Brystets farve på nyklækkede Barnevelder kyllinger varierer i farve fra hvid gennem gul og grå til næsten sort. Men, i modsætning til hvad mange tror, kan man ikke kønsbestemme nyklækkede kyllinger på deres brystfarve. Denne metode er simpelthen usikker.

Hos voksne Barneveldere er løbsfarven er en god indikator for kønnet. Hanernes løb er lysegule og hønsenes løb har en mørkere, mudret guldfarve. Desværre er dette ikke gældende for unge høns og løbsfarven er en del af de sekundære kønskarakterer.

 

Den mest præcise metode til kønsbestemmelse af Barnevelder kyllinger er at iagttage den måde fjerene vokser frem. Hønerne får fjer først og de dækker mere af kroppen, end hos hanerne, bortset fra halen. Halen udvikles sent hos Barnevelder høner.

 

Barnevelder hanernes fjer gror langsommere og har en tendens til at se en smule nussede og krusede ud og deres hale udvikles tidligere end hønernes.

 

På billederne herunder af 12-ugers kyllinger vises henholdsvis en høne og en hane. Kønsforskellene er nu helt klare. Hønen har intet rødt i ansigtet og halen mangler stadig en del udvikling. Det dobbeltrandende mønster er nu ved at være udviklet hos hønerne, mens hanerne vinger er mere brune. Man kan se rødt på hanens kinder og kammen er ligeledes synlig, ligesom hanen har fået de mere spidse fjer, der er karakteristiske for haner.

12 uger gammel Barnevelder høne

12 uger gammel Barnevelder hane

Det er ikke sikkert at man kan kønsbestemme alle ens 12-ugers kyllinger, de to vist på billederne var de mest kønsbestemmende ud af et kuld på 17 kyllinger, hvoraf der stadig var mindst 8 som endnu ikke kunne kønsbestemmes på dette tidspunkt.

 

På billederne af 18-ugers kyllingerne, er der nu ingen tvivl om hvilket billede der er af en hane.  

18 uger gamle Barnevelder høner

18 uger gammel Barnevelder hane

Nu burde du være i stand til at få en tydelig idé om dine kyllinger er høner eller haner, men husk at man først kan være sikker når kyllingen er vokset sig så stor, at der ikke mere er nogen tvivl om kønnet..

Derfor vil jeg råde dig til at sætte både en ring bregnet til haner og en til høner på dine kyllinger. Så kan den "forkerte" ring klippes af, når kyllingen er vokset sig så stor, at der ikke mere er tvivl om kønnet.


Artikel indsendt af Søren Roager

| Svar

Nyeste kommentarer

18.05 | 05:32

Hej Birgitte,
Prøv at høre Karl Bruun Nielsen. Hans mail står nederst når du klikker på bestyrelses medlem. Hans er en af vores suppleanter.
Mvh
Arno

13.05 | 08:16

Hej jeg har en skruk høne og søger daggamle kyllinger eller rugeæg tæt på klækning. Kan nogen hjælpe mig . Helst tæt på Værløse

02.05 | 09:28

Jeg er vendt tilbage til denne side flere gange, når jeg har skullet forklare, hvad der sker inde i ægget. Tak for en dejlig side!